Wednesday, July 8

7 handige tips om extra kosten in de nieuwbouw te voorkomen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

7 handige tips om extra kosten in de nieuwbouw te voorkomen

  1. Meerwerk nieuwbouw: check de meerwerklijst voordat je tekent

Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met alleen de standaard voorzieningen. Alle voorzieningen die je naast deze standaard kunt laten uitvoeren, vind je terug op de meerwerklijst. Soms moet je voor de meest voor de hand liggende voorzieningen al extra betalen. Dat wil je natuurlijk liever niet. Zorg er daarom voor dat je, voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent, de meerwerklijst kunt inzien.

  1. Bepaal wat je na de oplevering kunt (laten) doen

Bepaal, zodra je de meerwerklijst hebt ontvangen, of er zaken zijn die je na de oplevering zelf kunt uitvoeren of door een ander bedrijf kunt laten doen. Hiermee kun je een boel geld besparen. Bovendien heb je alle vrijheid in de keuze voor het bedrijf dat de werkzaamheden voor je kan gaan uitvoeren. Soms kan het wel hoofdpijn worden om bepaalde zaken zelf te doen en is het aangeraden om het meteen te laten doen als meerwerk.

  1. Zorg voor een volledige omschrijving

Teken niet voor zaken die je niet helemaal duidelijk zijn, of die mondeling zijn afgesproken. Zorg dat je alle nodige werkzaamheden zwart op wit hebt staan, voorzien van een volledige omschrijving. Leuk is het niet, maar dan heb je iets om op terug te vallen als het resultaat anders uitpakt dan verwacht en afgesproken is.

  1. Let op de vergoeding bij minderwerk

Schrap je juist zaken van de standaardlijst, zoals de plaatsing van een standaard keuken of badkamer? Dat heet minderwerk. Voor minderwerk krijg je een meestal vergoeding. Het bouwbedrijf verricht immers minder werk voor je dan in het bouwplan staat. Realiseer je wel dat de vergoeding die je hiervoor ontvangt laag uit kan vallen. Je kunt hier vaak niks aan veranderen.

  1. Onderhandel over prijs en werkzaamheden

Over meerwerk valt vaak te onderhandelen met de projectontwikkelaar. Voor al het extra werk moet je vaak flink betalen. Of je nu wel of niet onderhandelt: neem geen genoegen met zinnen als ‘prijs nader te bepalen’ of ‘prijs op aanvraag’ op de meerwerklijst en ga alleen akkoord met harde en duidelijke prijzen. Betaal ook niet te veel vooruit, maximaal 25%.

  1. Bundel je krachten met andere kopers

Het kan geen kwaad om je met andere kopers van een nieuwbouwproject te verenigen. Door zo’n bewonersvereniging op te zetten kun je wellicht betere prijzen regelen. Immers, als jullie allemaal eenzelfde voorziening willen kan dit ook voor het bouwbedrijf goedkoper uitpakken. Zorg dat jullie één aanspreekpunt hebben voor de bouwer, dat werkt een stuk sneller.

  1. Doe een check bij oplevering meerwerk nieuwbouw

Het is slim om bij de oplevering van je woning iemand mee te nemen die verstand heeft van nieuwbouw, opleveringen en bouwkundige zaken. Zijn er zaken niet goed gegaan? Neem die dan op in het opleveringsrapport. In dit rapport, dat wordt opgemaakt bij de oplevering, leg je eventuele gebreken van de woning vast. Jij en de bouwer ondertekenen dit rapport. De bouwer heeft dan drie maanden de tijd om de gebreken te herstellen.

Share.

About Author

Leave A Reply