Thursday, November 26

De woningmarkt slaat op hol door 55-plussers, starters in de verdrukking.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De gekte op de woningmarkt wordt vooral veroorzaakt door de doorstromers. Starters daarentegen hebben het juist nooit zo moeilijk gehad.

Oorzaak is dat nieuwe regelgeving mensen die voor het eerst een huis willen kopen, veelal jongeren, in een nadelige situatie manoeuvreert ten opzichte van mensen die al een huis hebben en een hypotheek kunnen meenemen naar een nieuw huis. Deze doorstromers drijven ook de prijzen op de huizenmarkt verder op, waardoor starters nog duurder uit zijn.
Dit blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ING

Volgens ING worden er nooit zoveel woning verkocht als nu – al zestigduizend in het eerste kwartaal. Maar de leeftijdsklasse van de kopers is heel erg veranderd.

Nu gaat het bij tweederde van de transacties om doorstromers.
Tot 2013 kochten 25-minners nog méér woningen dan 55-plussers, nu is dat omgekeerd.
Minder dan 10 procent van het aantal aangekochte woningen door jongeren onder 25. Meer dan 15 procent wordt gedaan door mensen van 55 plus.

Voor starters zonder bemiddelde ouders is het moeilijk om op de woningmarkt te komen. Hierdoor stijgt het aantal jongvolwassenen dat bij de ouders blijft wonen. Het aantal doorstromers ligt al boven het niveau van voor de crisis, het aantal starters op de woningmarkt is nog fors lager dan tien jaar geleden.

Vanwege nieuwe regelgeving kunnen mensen die voor het eerst een huis willen kopen, minder lenen. In het verleden konden ze ook geld lenen om de kosten van de aankoop en eventuele investeringen in de woningen te betalen. In 2018 kan nog maar een hypotheeklening van 100 procent van de waarde van een woning worden afgesloten.

Starters moeten de volledige hypotheek aflossen willen zij rente kunnen aftrekken van de belasting. Doorstromers behouden hun ‘oude rechten’: een belangrijk deel van hun hypotheek is aflossingsvrij. Hierdoor zijn de netto maandlasten van dezelfde woning voor starters hoger dan voor doorstromers. Daar waar sprake is van een biedingenstrijd zijn starters in het nadeel.

Als gevolg van de lage rente moeten starters die voor een annuïteitenhypotheek kiezen, de eerste jaren ook veel aflossen. Daardoor wordt het gevaar minder dat hun woning onder water komt te staan, maar worden woningen voor hen nog moeilijker betaalbaar. Dezelfde woning is bij de huidige lage rente zo voor een doorstromer veel beter betaalbaar dan voor een starter.

Het aanbod aan nieuwbouwprojecten in Almere op deze website biedt u interessante mogelijkheden om toch als starter maar ook als doorstromer en 55 plusser aan een prachtige nieuwbouwwoning tegen de beste prijzen uit de regio te komen. Op ongeveer 20 min rijden van Amsterdam kunt u wonen in een duurzaam huis met grote tuin en in een natuurlijke omgeving.

Deelbron: www.volkskrant.nl

Share.

About Author

Leave A Reply