Tuesday, October 27

Hoog inzetten passé: makelaar omarmt vanafprijs

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijna een op de drie huizen wordt verkocht boven de vraagprijs. Veel meer dan bij de vorige piek in de markt. Wat is er aan de hand?

Steeds meer huizen worden boven de vraagprijs verkocht. Onderzoeksbureau Calcasa zag dat 28 procent van de woningen meer opbrachten dan wat de eigenaar er voor vroeg. Een sterk signaal van krapte en oververhitting. Wat opvallend is, is dat overbieden zoveel vaker voorkomt dan tijdens de vorige piek in de woningmarkt.             Hoe komt dat? In het tweede kwartaal van 2017 ging 28 procent van de verkochte woningen weg boven de vraagprijs. Niet eerder in de laatste vijftien jaar gingen zoveel kopers tot het uiterste om een woning te bemachtigen. Zelfs niet in 2007, de laatste keer dat de woningmarkt een piek beleefde.

Wat is het verschil met 10 jaar geleden?

In 2007 werd ‘slechts’ 9 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Een groot verschil met de huidige 28 procent. Ook toen was er sprake van weinig aanbod en een grote vraag. Kopers hadden dat jaar keuze uit minder dan 100.000 huizen. Ter vergelijking, op dit moment worden er ruim 126.000 huizen en appartementen te koop aangeboden.

Meer kopers met lage vraagprijs

Wat is er dan wel aan de hand? Makelaars gaan anders te werk. Waar je tien jaar geleden nog hoog inzette met de vraagprijs, gaan veel makelaars nu bewust laag zitten. Ze hopen zo meer belangstellende kopers te trekken en een hogere verkoopprijs af te dwingen.

Een woning die getaxeerd wordt op 310.000 euro, biedt een makelaar aan voor 298.000 euro. Zo wordt het huis ook gevonden door mensen die zoeken tot maximaal drie ton. Hoe meer mensen op de open dag, hoe groter de kans is dat er flink boven de vraagprijs geboden wordt.

Niet bang voor financiering.

In oververhitte markten is de vraagprijs een vanafprijs geworden. Als koper ga je daar niet snel onder zitten. Angst om de financiering niet rond te krijgen is er steeds minder: de woningmarkt bulkt van de ouderen en investeerders die zonder hypotheek kunnen afrekenen.

Nadenken over je bod en onderhandelen met de verkoper is er nauwelijks nog bij als je een huis koopt in populaire gebieden. Wie een aantal keer achter het net vist, komt snel in de verleiding om steeds hoger te bieden. Potentiële kopers zoeken daarom ver onder hun budget op Funda, om steeds verder boven de vraagprijs te kunnen bieden.

Share.

About Author

Leave A Reply