Thursday, November 26

Hypotheekrente (te) lang vastzetten? Dat kan je duur komen te staan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Huiseigenaren die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben waarvan de rente 20 of 30 jaar vaststaat en die voordat die rentevaste periode afloopt naar een duurdere woning verhuizen. Vooral starters zijn het bokje, vreest de Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij komen bij de aankoop van hun eerste woning vaak in aanmerking voor een NHG-hypotheek – de woning mag dan maximaal 245 duizend euro kosten – maar hun volgende woning is daar vaak te duur voor. ‘De woningprijzen stijgen en de NHG-grens zakt’

Klanten van hypotheekverstrekkers Allianz, Hypotrust, ING en bijBouwe kunnen in de problemen komen als ze groter willen gaan wonen, stelt VEH. Allianz en Hypotrust verstrekken namelijk geen hypotheken zonder NHG, waardoor mensen die naar een duurdere woning verkassen hun lage rente kwijtraken. Ook bij ING en bijBouwe vervalt de oude rente bij een dergelijke verhuizing, waardoor klanten ineens het rentetarief van dat moment moeten betalen, dat naar verwachting hoger is.

Hypotheekvertrekkers horen klanten erop te wijzen dat zij hun lage rente bij een verhuizing kunnen verliezen. De VEH vindt van wel en spreekt daarom van ‘misleiding’. Volgens de VEH horen hypotheekvertrekkers klanten erop te wijzen dat zij hun lage rente bij een verhuizing kunnen verliezen, maar doen ze dit nergens.

Mensen vertellen dat zij dertig jaar van een lage rente kunnen profiteren terwijl dit in de praktijk niet klopt is hoogst onverantwoord,  ‘Zeker nu lange rentevaste periodes zo populair zijn.’ Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de gemiddelde rentevaste periode tussen 2010 en 2016 met circa 5 jaar toenam tot een gemiddelde van 15 jaar.

Allianz en bijBouwe hebben de VEH laten weten dat ze hun communicatie over het meenemen van de rente bij een NHG-hypotheek aan zullen passen, onduidelijk is hoe.

Hypotrust belooft op zijn website de voorwaarden van zijn Goede Start Hypotheek duidelijker te zullen maken. VEH hamert erop dat geldverstrekkers alle NHG-beperkingen schrappen, ook voor klanten die al een hypotheek hebben afgesloten en niet goed zijn voorgelicht.

ING schrijft op zijn website niks over het meenemen van een vast rentetarief bij een verhuizing van een NHG-hypotheek naar een niet-NHG-hypotheek, maar bevestigt dat dit bij ING inderdaad niet kan. Volgens een woordvoerder is het niet nodig om dit vermelden, omdat de bank klanten bij een verhuizing tegemoet komt met rentemiddeling.

Daarmee zouden ze volgens ING op hetzelfde rentetarief uitkomen, maar VEH noemt dit een ‘onduidelijke surrogaatoplossing’. De la Porte: ‘Voor dertig jaar vast betaal je 3 procent, voor twintig jaar vast 2 procent. Mensen betalen voor hun rentezekerheid, dus die moeten ze gewoon behouden.’

Share.

About Author

Leave A Reply