Wednesday, July 8

Nieuwbouw blijft achterlopen op de vraag

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Meer dan 6500 nieuwbouwwoningen gaan er gebouwd worden. Maar komt deze inhaalslag wel op tijd? Zelfs als we in dit tempo door blijven bouwen, komen we nog steeds huizen te kort.

In maart werden in totaal 6.682 nieuwe bouwvergunningen voor huizen afgegeven. Zoveel zijn er in twee jaar niet meer in een maand verstrekt. We hebben ook enorm veel nieuwbouw nodig. Het aantal huizen dat te koop staat, is veel te laag om aan de vraag te voldoen.

Wordt er nu genoeg gebouwd?                                                                                                                                     Waarschijnlijk niet. Er moet nog een achterstand ingelopen worden.
Voor één miljard euro gaat er de komende periode gebouwd en verbouwd worden, zo blijkt uit cijfers van het CBS over de bouwvergunningen in Nederland. Het is een toename van vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Een goed begin, maar juichen hoeven we nog niet. Het record aantal vergunningen brengt vooralsnog weinig verlichting van de druk.

Nog steeds onvoldoende nieuwbouw
We zijn er nog lang niet als het gaat om de nieuwbouw in Nederland. Jaarlijks zijn er 80.000 nieuwe woningen nodig. Dit jaar zijn er tot en met maart 15.751 bouwvergunningen afgegeven voor nieuwbouw. Stel dat er vanaf nu elke maand 6.000 nieuwe woningen bij komen, dan zijn dat voor het hele jaar nog geen 70.000 woningen. En dat is alleen als we zo door blijven bouwen.

Zorgen om kwaliteit nieuwbouw
Tijdens de crisis gingen veel bouwplannen voor onbepaalde tijd in de ijskast. Nu er weer geld is, komen maar weinig plannen terug. Aannemers hebben overvolle agenda’s om alles te realiseren en gemeenten vrezen voor de bouwkwaliteit van de projecten die in deze tijd opgeleverd worden.

Bron: Wegwijs.nl

Share.

About Author

Leave A Reply