Thursday, November 26

Sparende huiseigenaar belemmerd bij oversluiten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Amsterdam – Consumenten die een beleggings- of spaarpolis hebben afgesloten toen ze een huis kochten, worden regelmatig belemmerd om hun hypotheek over te sluiten of een ander huis te kopen. „Zij moeten in veel gevallen geld bijlenen, terwijl ze de middelen gewoon hebben.”

Om de hypotheek bij een andere bank te kunnen oversluiten, moet eerst de huidige hypotheek worden afgelost. Daarvoor willen veel oversluiters hun beleggings- of spaarpolis gebruiken, maar dat mag vaak niet.

Erwin Nissa van de Hypotheekshop en Harrie-Jan van Nunen, directeur van de Financiële Makelaar, herkennen het probleem. Van Nunen: „Veel consumenten hebben in het verleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten met daaraan gekoppeld een beleggings- of spaarpolis. Het probleem zit in de koppeling.”

De polissen dienen als verzekering waarmee een bedrag bij elkaar wordt gespaard dat moet worden gebruikt voor de aflossing (van een deel) van de hypotheekschuld. Deze polissen zijn gekoppeld of verpand aan de geldverstrekker, zodat die zeker weet dat de lening wordt betaald. Bij consumenten — volgens Wolfsen gaat het om vele honderdduizenden tot een miljoen mensen — waren deze polissen populair vanwege het rendement. Daarnaast konden ze profiteren van hypotheekrente-aftrek over het gehele geleende bedrag.

Share.

About Author

Leave A Reply