Thursday, November 26

Uw mobiel en andere hypotheekverlagers

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De maximale hypotheek voor het nieuwbouwhuis dat u op het oog heeft kan opeens lager uitpakken dan u had gedacht. De reden? Uw smartphone abonnement kan vanaf 1 mei een domper zetten op de financiële ruimte die u dacht te hebben. Dit kan u duizenden euro’s aan hypotheekruimte schelen. Maar wist u dat er ook andere hypotheekverlagers aan de orde kunnen zijn?

Zo kan een smartphone op afbetaling een flink stuk van de maximale hypotheeksom afsnoepen. Het nieuwste model smartphone bij een mobiel abonnement lijkt gratis, maar is het niet. U gaat eigenlijk een lening aan. Vanaf 1 mei 2017 zijn nieuwe regels ingevoerd. Tot die datum kon u een mobiele telefoon op afbetaling nemen bij uw abonnement zonder dat dit invloed had op uw maximale hypotheeksom. Dat is nu anders.

Het is belangrijk om te weten dat de aanscherping van de regels pas geldt als de waarde van de smartphone op afbetaling de waarde van 250 euro passeert. Het is ook goed om te weten dat registratie bij stichting BKR pas aan de orde is als de mobiele telefoon duurder is dan die 250 euro.

Een rekenvoorbeeld om de impact van een mobiele telefoon op aanbetaling aan te geven.

Stel uw jaarinkomen ligt rond de 35 duizend euro. U heeft geen kredietlast en de maximale leencapaciteit komt uit op ruim 158 duizend euro. Als u echter een smartphone op afbetaling heeft met een waarde van 800 euro en een maandelijkse kredietlast van 16 euro, dan is het waarschijnlijk dat de maximale hypotheeksom met ongeveer vijfduizend euro daalt.

Het effect op de maximale hypotheek is nog groter als ook uw familieleden zoals partner en kinderen een telefoon op afbetaling hebben. Ook andere financiële verplichtingen kunnen van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw (nieuwbouw-) hypotheek. Denk aan een auto privaat leasen, “Hierbij geldt dat 60 procent van het totale leasebedrag wordt geregistreerd bij BKR. De resterende 40 procent wordt gezien als kosten voor onderhoud en verzekeringen.”

Ook een persoonlijke lening (bij een bank), een credit card en rood staan op de bank hebben effect op de hoogte van de maximale hypotheek waar u aanspraak op kunt maken.

Een studieschuld (betreft oorspronkelijke studieschuld maal 0,75%) en partneralimentatie zijn andere mogelijke spoilers. Ook al kan partneralimentatie ook andersom werken. Als u de ontvanger bent van partneralimentatie kunt u juist over een hogere hypotheek beschikken. Het verhoogt in dit geval immers uw inkomen.”

Bij doorstromers op de woningmarkt die hun maximale hypotheek omlaag zien gaan, is een doorlopend krediet meestal de aanleiding. Het is een veel voorkomende leenvorm. Bij starters is een studieschuld meestal de reden. Een studieschuld deels aflossen heeft vaak weinig effect o p de hoogte van de maximale hypotheek. Pas als de hele studieschuld wordt afgelost, ontstaat extra ruimte.”

Share.

About Author

Leave A Reply