Tuesday, October 27

Zo maken we Nederland klaar voor de grote vergrijzing

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nederland veroudert en dat merken vooral de naoorlogse woonwijken. De risico’s voor ouderen: problemen met stoepen, hoge opgangen en vereenzaming. Hoog tijd voor plannen om Nederland vergrijzingsbestendig te maken.

De nieuwbouwwijk Geleen-Zuid – twee-onder-eenkapwoningen, keurig gemaaide grasveldjes – moet in de jaren zestig hebben gewemeld van de buitenspelende kinderen. Nu is het doodstil in Geleen-Zuid, vertelt architect Paul Verhorst, die de wijk bezocht om inspiratie op te doen voor zijn vernieuwingsplan. Kinderen werden volwassen en vertrokken. Inmiddels wonen hun bijna bejaarde ouders in huizen die niet meer bij hen passen.

Nederland komt op leeftijd, en woonwijken als Geleen-Zuid vergrijzen als eerste. Dat veroorzaakt problemen – zo niet nu, dan toch in de toekomst. De traptreden naar een portiekwoning vormen ineens een serieus obstakel, een wandeling naar de buurtwinkel wordt een dagtaak, vereenzaming dreigt. Hoe maken we Nederland stedebouwkundig en zorgtechnisch gebruiksklaar voor de grote vergrijzing?

Een wandeling naar de buurtwinkel wordt een dagtaak

Dat was ook de vraag die Rijksbouwmeester Floris Alkemade zich stelde. Hij schreef een prijsvraag uit om antwoorden te vinden. ‘De opdracht: behandel ouderen niet als zielige mensen, laat ze meedoen’, zegt Alkemade.

Meergeneratiehoven

Breng generaties bij elkaar, dat is het idee achter de meergeneratiehoven in Almere Haven. Het plan moet ouderen en jongeren met elkaar in contact brengen. ‘Het individualisme in Almere is doorgeslagen. Iedereen heeft een eigen tuin, een eigen auto. Dat werkt niet meer als iedereen ouder dan 70 wordt’, zegt architect Maarten van Tuijl.

De oplossing: hofjes met bewoners uit meerdere generaties, die naar elkaar omkijken. Ouderen wonen op de begane grond en starters en expats in afzonderlijke appartementen op de bovenverdiepingen. Die starters komen niet zomaar naar de verouderde wijk: als lokkertje worden de woningen energieneutraal gemaakt. Ook moet er kinderopvang, een speeltuin en bedrijfsruimte in de wijk komen. Een laatste noviteit in het plan: gedeelde logeerkamers. Handig als het nageslacht van zorgbehoevende ouderen blijft slapen, maar ook voor logerende vrienden van starters.

Jonge huurders zouden bijvoorbeeld huurkorting kunnen krijgen als ze eenvoudige medische hulp en assistentie bij computerproblemen verlenen aan ouderen. Ouderen zouden op hun beurt op de kinderen van de jongere mensen kunnen passen.

Een projectontwikkelaar is bezig met het ontwerpen van zo een meergeneratiehof in Almere. Deze zal volledig gericht zijn op optimaal wooncomfort, duurzaamheid, lage energierekeningen, slimme woningtechnologie e.d. Bent u geinteresseerd om op de hoogte te blijven van zo een meergeneratiehof? Mail uw naam, woonplaats, telefoonnummer en emailadres naar info@focus8.nl.

Share.

About Author

Leave A Reply